Khamis, 5 Mei 2011

Air....

  Air ialah sumber penting terhadap manusia. Di bumi ini, terdapat 70% air. Air lebih banyak daripada dataran. Air yang diguna oleh kita ialah datang dari sungai dan dari laut.

 Air banyak kegunaan dalam kehidupan seharian manusia dan sangat penting untuk kehidupan. Lazimnya, air boleh diguna untuk mencuci baju selain bermandi. Jika tiada air, kawasan dan sekeliling kita akan menjadi kotor dan tidak bersih.
  Seperkara lagi, air juga dapat untuk kita minum. Tanpa air kita tidak tidak dapat hidup lama di dunia ini. Seorang dewasa meminum 8 gelas sehari. Sekiranya kita tidak minum air, kita akan jatuh sakit dan badan kita akan menjadi tidak sihat.

  Di samping itu, air juga dapat diguna untuk memandam api apabila berlaku kebakaran. Jika tiada air, rumah orang yang berlaku kebakaran akan kehilangan banyak harta. Kita boleh melihat kepentingan air melalui kehidupan seharian kita.

  
  Kesimpulannya, air sangat penting terhadap manusia tetapi malangnya ramai orang tidak menghargai air. Ramai yang mencemarkan air sungai dan membazirnya. Kita sebagai makhluk tuhan seharusnya menjaga kebersihan semula jadi supaya dapat dilihat oleh generasi yang akan datang...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan